Dzisiaj świetna propozycja na drugie śniadanie, bądź powieczorek, czy nawet lekką kolację. Ja wiem, że Ameryki tym przepisem nie odkryję, ale jogurt tak przyrządzony jest według mnie fantastyczny, nie wspominając już o tym, że jest bardzo smaczny i zdrowy ( zwłaszcza z dodatkiem płatków jaglanych). Taki jogurt można zabrać ze sobą np. do szkoły w jakimś małym, szczelnym pojemniczku.
Składniki:
- 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki płatków jaglanych ( jeżeli nie macie mogą być owsiane, ale moim zdaniem jaglane lepsze)
- 2 łyżeczki dobrego dżemu ( ja wybrałam żurawinowy)
- 1,5- 2 jabłek ( lub innych ulubionych owoców)
- ew. odrobina miodu do dosłodzenia
- ew. trochę rodzynek
Żeby wzbogacić smak deseru można dodać:
- kilka pokrojonych daktyli
- szczyptę cynamonu
- trochę soku owocowego ( np. z malin)
Przygotowanie:
Jabłka kroję w kostkę, resztę składników mieszam w kubku, dodaję owoce, wszystko mieszam Jeżeli chcemy ( na przykład z jakiegoś powodu przeszkadzają nam surowe płatki), możemy je sparzyć np. wraz z rodzynkami i dopiero w tej postaci dodać do jogurtu.
Smacznego!
Składniki:
- 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki płatków jaglanych ( jeżeli nie macie mogą być owsiane, ale moim zdaniem jaglane lepsze)
- 2 łyżeczki dobrego dżemu ( ja wybrałam żurawinowy)
- 1,5- 2 jabłek ( lub innych ulubionych owoców)
- ew. odrobina miodu do dosłodzenia
- ew. trochę rodzynek
Żeby wzbogacić smak deseru można dodać:
- kilka pokrojonych daktyli
- szczyptę cynamonu
- trochę soku owocowego ( np. z malin)
Przygotowanie:
Jabłka kroję w kostkę, resztę składników mieszam w kubku, dodaję owoce, wszystko mieszam Jeżeli chcemy ( na przykład z jakiegoś powodu przeszkadzają nam surowe płatki), możemy je sparzyć np. wraz z rodzynkami i dopiero w tej postaci dodać do jogurtu.
Smacznego!
![]() |
Jogurt przed wymieszaniem |
![]() |
Jogurt po wymieszaniu |
Komentarze
Prześlij komentarz