Przejdź do głównej zawartości

Gulasz węgierski z zacierkami

Dzisiaj pomysł na pyszny i sycący jednogarnkowy obiad. Gulasz jest pyszny. U nas to po prostu hit. Doskonale rozgrzewa, jest sycący i smaczny, a jego przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu.

Składniki:
-2-3 duże cebule
-500 g wieprzowiny ( ja wzięłam karkówkę)
- kilka łyżek smalcu
- 2 średniej wielkości marchewki
- łyżeczka kminku w ziarnach
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 500 ml wody
- 1 papryka czerwona
Zcierki:
-1 całe jajko
- trochę soli
- 5-6 łyżek mąki
Przyprawy:
- 3/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
- 3/4- 1 łyżeczki czubricy czerwonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 1/ 4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/3 łyżeczki papryki chili w proszku
- ew. 1/3 łyżeczki kozieradki mielonej
Podałam tutaj jakie ja dodaję przyprawy, ale ich dobór zależy całkowicie od Waszych upodobań.

Przygotowanie:
Cebulę kroję w dość grubą kostkę, na patelni rozgrzewam 1,5 łyżki smalcu i na rozgrzany tłuszcz wrzucam pokrojoną cebulę. Smażę aż do zeszklenia. Mięso kroję w dużą kostkę, w garnku w którym będę przygotowała gulasz rozgrzewam jakieś 2 łyżki smalcu i układam mięso jedną warstwą na dnie garnka. Smażę na ostrym ogniu przez ok. 3-4 minuty, do czasu aż zetnie się od spodu. Po tym czasie mieszam je i smażę jeszcze kilka minut, aby z wierzchu było dokładnie usmażone i puściło "sok". Następnie dodaję podsmażoną wcześniej cebulę. Marchewkę obieram ze skórki i kroję w dość duże kawałki i dodaję do mięsa i cebuli. Całość zalewam teraz wodą tak, aby przykryła ona wszystkie składniki. Kminek wysypuje na jakiś płaski talerz, dodaję do niego olej i przeciśnięty przez praskę czosnek a także sól, a następnie za pomocą jakiegoś ostrego noża "siekam" tą mieszankę po to, aby połączyła się w całość, ale także po to, żeby rozdrobnić nieco nasiona. Kiedy to zrobię dodaję powstałą przyprawę do garnka. Wszystko mieszam, czekam aż woda się zagotuje i przykrywam garnek. Zostawiam to teraz na jakieś 1,5-2 godzin, a tak naprawdę do czasu aż mięso straci surowość. Ja zaraz po zamknięciu pokrywki szykuję sobie pozostałe składniki. Ziemniaki obieram i kroję w większą kostkę, tak samo postępuję z papryką ( oczywiście jej nie obieram) a także szykuję zacierki: do głębokiego talerza wbijam jajko, solę je i dodaję do niego mąkę. Wszystko zagniatam najpierw łyżką, a potem ręką, ( jeżeli będzie się bardzo kleić dodajcie trochę mąki, a jeżeli będzie zbyt sztywne odrobinę wody) następnie formuję z ciasta rulonik a z niego kroję takie miniaturowe kopytka. Kiedy mięso w garnku dojdzie, dodaję ziemniaki i czekam ok. 20 minut aż będą prawie ugotowane. Kiedy to się stanie dodaję również paprykę i zacierki. Jeżeli woda w garnku nie przykrywa wszystkich składników to możemy ją uzupełnić wrzątkiem. Czekam, aż zacierki wypłyną, kartofle się ugotują, a papryka zmięknie i dopiero wtedy doprawiam według własnych upodobań. Moja rodzina najbardziej lubi to danie na ostro.


Smacznego!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najprostsza granola

Dzisiaj przepis na granolę której przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka minut a z pewnością  zachwyci Was swoim smakiem ;) wybaczcie, że proporcje podam odrobinę "na oko" ale kto ma jakieś doświadczenia z domowym musli zapewne przyzna mi rację, że cieżko jest je włożyć w sztywne zasady :) podaję Wam wersję absolutnie bazową, ale dodatków możecie sobie wymyślić każdą ilość. Składniki : - 2 szkl ( pojemność ok.250 ml) płatków owsianych (ja wzięłam górskie) - 0,5-3/4 szkl wiórków kokosowych - garść łuskanych ziaren słonecznika - duża szczypta soli - 2 łyżki miodu ( tutaj musicie sobie dostosować do swojego smaku) ja wzięłam gryczany - 3-5 łyżek oleju ( najchętniej używam tutaj kokosowego ale sprawdzi się w zasadzie każdy o niezbyt dominującym smaku) - łyżka-2 melasy ( opcjonalne) - 3-4 łyżki wody - opcjonalnie dodatki ( ja: posiekana gorzka czekolada):    - suszone owoce, bakalie, orzechy- przy czym orzechy można piec razem ze wszystkim a bakalie i czekoladę n...

Bananowo-cynamonowa orkiszówka z orzechami

Kolejne śniadanie na słodko. Świetne przed dniem nauki: dzięki orzechom dostarczymy sobie magnezu i kwasów tłuszczowych, zaś banany sprawią, że posiłek nie będzie pozbawiony potasu :) Wbrew pozorom jest to duże śniadanie i ciężko zjeść je do końca, choć nie wygląda ;) Składniki: - 1 szkl wody - 1,5 banana - 1/3 łyżeczki cynamonu - 4 łyżki kaszy orkiszowej ( do kupienia w każdym większym sklepie)  - 4 orzechy włoskie  Przygotowanie: Wodę zagotowuję, wsypuję do niej kaszę i gotuję na małym ogniu przez jakiś 10 minut, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wtedy dodaję cynamon i połowę ilości rozgniecionego banana, po czym przykrywam to i zostawiam na jakieś 3- 4 minuty aby to jeszcze spęczniało.Orzechy wyjmuję z łupinek i kroję w mniejsze kawałki, banana kroję w plasterki. Kiedy kasza już odstoi swoje wkładam ją do salaterki/słoiczka, następnie posypuję orzechami i układam plasterki banana. Całość przyprószam cynamonem i podaję.  Smacznego!

Jaglanka malinowo-miodowa

Ta jaglanka to był eksperyment. Przepis ten wymyśliłam bazując na przepisie na jaglane rafaello . Ponieważ na krzakach w moim ogrodzie dojrzewają już pierwsze maliny, postanowiłam nieco ożywić smak jaglanki. Efekt jest zaskakujący. Dzięki posłodzeniu miodem kaszka zyskała niebanalnego smaku, a owoce rzeczywiście urozmaiciły nieco dość mdły smak jaglanki, miodu i masła. Składniki: ( na 2 małe porcje) - 4-5 łyżek kaszy jaglanej - 1/2- 3/4 szkl. mleka - 1 łyżeczka miodu ( ja miałam płynny lipowy) - 1 łyżeczka masła ( opcjonalne) - 1 duża garść dojrzałych malin Przygotowanie: Kaszę podprażam na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać delikatny zapach. Zdejmuję ją z ognia i od razu przesypuję do mleka. Stawiam mleko z kaszą na gazie i często mieszając doprowadzam do zagotowania. Wtedy dodaję miód i czekam, aż kasza wchłonie całe mleko. Po tym czasie dodaję masło, i zdejmuję z ognia. Czekam do wystudzenia ( lub nie, jeżeli lubimy jeść jaglankę na ciepło). Maliny rozgniat...