Dzisiaj pomysł na pyszny i sycący jednogarnkowy obiad. Gulasz jest pyszny. U nas to po prostu hit. Doskonale rozgrzewa, jest sycący i smaczny, a jego przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu.
Składniki:
-2-3 duże cebule
-500 g wieprzowiny ( ja wzięłam karkówkę)
- kilka łyżek smalcu
- 2 średniej wielkości marchewki
- łyżeczka kminku w ziarnach
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 500 ml wody
- 1 papryka czerwona
Zcierki:
-1 całe jajko
- trochę soli
- 5-6 łyżek mąki
Przyprawy:
- 3/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
- 3/4- 1 łyżeczki czubricy czerwonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 1/ 4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/3 łyżeczki papryki chili w proszku
- ew. 1/3 łyżeczki kozieradki mielonej
Podałam tutaj jakie ja dodaję przyprawy, ale ich dobór zależy całkowicie od Waszych upodobań.
Przygotowanie:
Cebulę kroję w dość grubą kostkę, na patelni rozgrzewam 1,5 łyżki smalcu i na rozgrzany tłuszcz wrzucam pokrojoną cebulę. Smażę aż do zeszklenia. Mięso kroję w dużą kostkę, w garnku w którym będę przygotowała gulasz rozgrzewam jakieś 2 łyżki smalcu i układam mięso jedną warstwą na dnie garnka. Smażę na ostrym ogniu przez ok. 3-4 minuty, do czasu aż zetnie się od spodu. Po tym czasie mieszam je i smażę jeszcze kilka minut, aby z wierzchu było dokładnie usmażone i puściło "sok". Następnie dodaję podsmażoną wcześniej cebulę. Marchewkę obieram ze skórki i kroję w dość duże kawałki i dodaję do mięsa i cebuli. Całość zalewam teraz wodą tak, aby przykryła ona wszystkie składniki. Kminek wysypuje na jakiś płaski talerz, dodaję do niego olej i przeciśnięty przez praskę czosnek a także sól, a następnie za pomocą jakiegoś ostrego noża "siekam" tą mieszankę po to, aby połączyła się w całość, ale także po to, żeby rozdrobnić nieco nasiona. Kiedy to zrobię dodaję powstałą przyprawę do garnka. Wszystko mieszam, czekam aż woda się zagotuje i przykrywam garnek. Zostawiam to teraz na jakieś 1,5-2 godzin, a tak naprawdę do czasu aż mięso straci surowość. Ja zaraz po zamknięciu pokrywki szykuję sobie pozostałe składniki. Ziemniaki obieram i kroję w większą kostkę, tak samo postępuję z papryką ( oczywiście jej nie obieram) a także szykuję zacierki: do głębokiego talerza wbijam jajko, solę je i dodaję do niego mąkę. Wszystko zagniatam najpierw łyżką, a potem ręką, ( jeżeli będzie się bardzo kleić dodajcie trochę mąki, a jeżeli będzie zbyt sztywne odrobinę wody) następnie formuję z ciasta rulonik a z niego kroję takie miniaturowe kopytka. Kiedy mięso w garnku dojdzie, dodaję ziemniaki i czekam ok. 20 minut aż będą prawie ugotowane. Kiedy to się stanie dodaję również paprykę i zacierki. Jeżeli woda w garnku nie przykrywa wszystkich składników to możemy ją uzupełnić wrzątkiem. Czekam, aż zacierki wypłyną, kartofle się ugotują, a papryka zmięknie i dopiero wtedy doprawiam według własnych upodobań. Moja rodzina najbardziej lubi to danie na ostro.
Smacznego!
Składniki:
-2-3 duże cebule
-500 g wieprzowiny ( ja wzięłam karkówkę)
- kilka łyżek smalcu
- 2 średniej wielkości marchewki
- łyżeczka kminku w ziarnach
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 500 ml wody
- 1 papryka czerwona
Zcierki:
-1 całe jajko
- trochę soli
- 5-6 łyżek mąki
Przyprawy:
- 3/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
- 3/4- 1 łyżeczki czubricy czerwonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 1/ 4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/3 łyżeczki papryki chili w proszku
- ew. 1/3 łyżeczki kozieradki mielonej
Podałam tutaj jakie ja dodaję przyprawy, ale ich dobór zależy całkowicie od Waszych upodobań.
Przygotowanie:
Cebulę kroję w dość grubą kostkę, na patelni rozgrzewam 1,5 łyżki smalcu i na rozgrzany tłuszcz wrzucam pokrojoną cebulę. Smażę aż do zeszklenia. Mięso kroję w dużą kostkę, w garnku w którym będę przygotowała gulasz rozgrzewam jakieś 2 łyżki smalcu i układam mięso jedną warstwą na dnie garnka. Smażę na ostrym ogniu przez ok. 3-4 minuty, do czasu aż zetnie się od spodu. Po tym czasie mieszam je i smażę jeszcze kilka minut, aby z wierzchu było dokładnie usmażone i puściło "sok". Następnie dodaję podsmażoną wcześniej cebulę. Marchewkę obieram ze skórki i kroję w dość duże kawałki i dodaję do mięsa i cebuli. Całość zalewam teraz wodą tak, aby przykryła ona wszystkie składniki. Kminek wysypuje na jakiś płaski talerz, dodaję do niego olej i przeciśnięty przez praskę czosnek a także sól, a następnie za pomocą jakiegoś ostrego noża "siekam" tą mieszankę po to, aby połączyła się w całość, ale także po to, żeby rozdrobnić nieco nasiona. Kiedy to zrobię dodaję powstałą przyprawę do garnka. Wszystko mieszam, czekam aż woda się zagotuje i przykrywam garnek. Zostawiam to teraz na jakieś 1,5-2 godzin, a tak naprawdę do czasu aż mięso straci surowość. Ja zaraz po zamknięciu pokrywki szykuję sobie pozostałe składniki. Ziemniaki obieram i kroję w większą kostkę, tak samo postępuję z papryką ( oczywiście jej nie obieram) a także szykuję zacierki: do głębokiego talerza wbijam jajko, solę je i dodaję do niego mąkę. Wszystko zagniatam najpierw łyżką, a potem ręką, ( jeżeli będzie się bardzo kleić dodajcie trochę mąki, a jeżeli będzie zbyt sztywne odrobinę wody) następnie formuję z ciasta rulonik a z niego kroję takie miniaturowe kopytka. Kiedy mięso w garnku dojdzie, dodaję ziemniaki i czekam ok. 20 minut aż będą prawie ugotowane. Kiedy to się stanie dodaję również paprykę i zacierki. Jeżeli woda w garnku nie przykrywa wszystkich składników to możemy ją uzupełnić wrzątkiem. Czekam, aż zacierki wypłyną, kartofle się ugotują, a papryka zmięknie i dopiero wtedy doprawiam według własnych upodobań. Moja rodzina najbardziej lubi to danie na ostro.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz