Dzisiaj kolejna odsłona ciastek bez pieczenia na bazie kaszy jaglanej. Jakiś czas temu pokazywałam jak przygotowuję Rafaello jaglane http://a-w-mojej-kuchni.blogspot.com/2015/03/jaglane-rafaello.html za to dzisiaj pokusiłam się o własną kombinację bazując na oryginalnym przepisie na bajaderki, tyle że ja w zamian pokruszonych ciastek dodałam właśnie jaglankę. Ciastka są bardzo smaczne, więc z przekonaniem polecam, jednak u mnie wśród ciastek jaglanych bez pieczenia faworytami zostają jaglane Rafaello :). Świetne zwłaszcza dla niespodziewanych gości, czy po prostu na szybki deser.
Składniki:
( na ok. 6 sporych bajaderek)
-30 -40 g czekolady mlecznej
- 5-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 2-3 łyżeczki jakiegoś dżemu ( świetnie sprawdzi się tutaj porzeczka, czy powidła śliwkowe, lub dżem wiśniowy)
Do posypania:
- wiórki kokosowe
- kakao
lub:
-pokruszone orzechy
-pokruszone płatki migdałowe
Przygotowanie:
Kaszę wsypuję do miski, czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję do kaszy, do miski dodaję również dżem i wszystko to blenduję na gładką masę najlepiej blenderem ręcznym. Z gotowej masy formuję kulki i obtaczam je ( ja- w wiórkach kokosowych z dodatkiem odrobiny kakao) lub w pokruszonych orzechach, czy na przykład w gotowej posypce do ciast. Pełna dowolność :) Wstawiam do lodówki i zostawiam na jakiś czas, aby bajaderki lekko "stężały"
Smacznego!
Składniki:
( na ok. 6 sporych bajaderek)
-30 -40 g czekolady mlecznej
- 5-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 2-3 łyżeczki jakiegoś dżemu ( świetnie sprawdzi się tutaj porzeczka, czy powidła śliwkowe, lub dżem wiśniowy)
Do posypania:
- wiórki kokosowe
- kakao
lub:
-pokruszone orzechy
-pokruszone płatki migdałowe
Przygotowanie:
Kaszę wsypuję do miski, czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję do kaszy, do miski dodaję również dżem i wszystko to blenduję na gładką masę najlepiej blenderem ręcznym. Z gotowej masy formuję kulki i obtaczam je ( ja- w wiórkach kokosowych z dodatkiem odrobiny kakao) lub w pokruszonych orzechach, czy na przykład w gotowej posypce do ciast. Pełna dowolność :) Wstawiam do lodówki i zostawiam na jakiś czas, aby bajaderki lekko "stężały"
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz