Przejdź do głównej zawartości

Bajaderki jaglane

Dzisiaj kolejna odsłona ciastek bez pieczenia na bazie kaszy jaglanej. Jakiś czas temu pokazywałam jak przygotowuję Rafaello jaglane http://a-w-mojej-kuchni.blogspot.com/2015/03/jaglane-rafaello.html  za to dzisiaj pokusiłam się o własną kombinację bazując na oryginalnym przepisie na bajaderki, tyle że ja w zamian pokruszonych ciastek dodałam właśnie jaglankę. Ciastka są bardzo smaczne, więc z przekonaniem polecam, jednak u mnie wśród ciastek jaglanych bez pieczenia faworytami zostają jaglane Rafaello :). Świetne zwłaszcza dla niespodziewanych gości, czy po prostu na szybki deser.

Składniki:
( na ok. 6 sporych bajaderek)
-30 -40 g czekolady mlecznej
- 5-6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 2-3 łyżeczki jakiegoś dżemu ( świetnie sprawdzi się tutaj porzeczka, czy powidła śliwkowe, lub dżem wiśniowy)
Do posypania:
- wiórki kokosowe
- kakao
lub:
-pokruszone orzechy
-pokruszone płatki migdałowe

Przygotowanie:
Kaszę wsypuję do miski, czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję do kaszy, do miski dodaję również dżem i wszystko to blenduję na gładką masę najlepiej blenderem ręcznym. Z gotowej masy formuję kulki i obtaczam je ( ja- w wiórkach kokosowych z dodatkiem odrobiny kakao) lub w pokruszonych orzechach, czy na przykład w gotowej posypce do ciast. Pełna dowolność :) Wstawiam do lodówki i zostawiam na jakiś czas, aby bajaderki lekko "stężały"


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najprostsza granola

Dzisiaj przepis na granolę której przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka minut a z pewnością  zachwyci Was swoim smakiem ;) wybaczcie, że proporcje podam odrobinę "na oko" ale kto ma jakieś doświadczenia z domowym musli zapewne przyzna mi rację, że cieżko jest je włożyć w sztywne zasady :) podaję Wam wersję absolutnie bazową, ale dodatków możecie sobie wymyślić każdą ilość. Składniki : - 2 szkl ( pojemność ok.250 ml) płatków owsianych (ja wzięłam górskie) - 0,5-3/4 szkl wiórków kokosowych - garść łuskanych ziaren słonecznika - duża szczypta soli - 2 łyżki miodu ( tutaj musicie sobie dostosować do swojego smaku) ja wzięłam gryczany - 3-5 łyżek oleju ( najchętniej używam tutaj kokosowego ale sprawdzi się w zasadzie każdy o niezbyt dominującym smaku) - łyżka-2 melasy ( opcjonalne) - 3-4 łyżki wody - opcjonalnie dodatki ( ja: posiekana gorzka czekolada):    - suszone owoce, bakalie, orzechy- przy czym orzechy można piec razem ze wszystkim a bakalie i czekoladę n...

Bananowo-cynamonowa orkiszówka z orzechami

Kolejne śniadanie na słodko. Świetne przed dniem nauki: dzięki orzechom dostarczymy sobie magnezu i kwasów tłuszczowych, zaś banany sprawią, że posiłek nie będzie pozbawiony potasu :) Wbrew pozorom jest to duże śniadanie i ciężko zjeść je do końca, choć nie wygląda ;) Składniki: - 1 szkl wody - 1,5 banana - 1/3 łyżeczki cynamonu - 4 łyżki kaszy orkiszowej ( do kupienia w każdym większym sklepie)  - 4 orzechy włoskie  Przygotowanie: Wodę zagotowuję, wsypuję do niej kaszę i gotuję na małym ogniu przez jakiś 10 minut, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wtedy dodaję cynamon i połowę ilości rozgniecionego banana, po czym przykrywam to i zostawiam na jakieś 3- 4 minuty aby to jeszcze spęczniało.Orzechy wyjmuję z łupinek i kroję w mniejsze kawałki, banana kroję w plasterki. Kiedy kasza już odstoi swoje wkładam ją do salaterki/słoiczka, następnie posypuję orzechami i układam plasterki banana. Całość przyprószam cynamonem i podaję.  Smacznego!

Jaglanka malinowo-miodowa

Ta jaglanka to był eksperyment. Przepis ten wymyśliłam bazując na przepisie na jaglane rafaello . Ponieważ na krzakach w moim ogrodzie dojrzewają już pierwsze maliny, postanowiłam nieco ożywić smak jaglanki. Efekt jest zaskakujący. Dzięki posłodzeniu miodem kaszka zyskała niebanalnego smaku, a owoce rzeczywiście urozmaiciły nieco dość mdły smak jaglanki, miodu i masła. Składniki: ( na 2 małe porcje) - 4-5 łyżek kaszy jaglanej - 1/2- 3/4 szkl. mleka - 1 łyżeczka miodu ( ja miałam płynny lipowy) - 1 łyżeczka masła ( opcjonalne) - 1 duża garść dojrzałych malin Przygotowanie: Kaszę podprażam na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać delikatny zapach. Zdejmuję ją z ognia i od razu przesypuję do mleka. Stawiam mleko z kaszą na gazie i często mieszając doprowadzam do zagotowania. Wtedy dodaję miód i czekam, aż kasza wchłonie całe mleko. Po tym czasie dodaję masło, i zdejmuję z ognia. Czekam do wystudzenia ( lub nie, jeżeli lubimy jeść jaglankę na ciepło). Maliny rozgniat...