Ostatnio "odkrywam" coraz to nowe pomysły na podanie kaszy jaglanej. Weług mnie najsmaczniejsza jest na słodko. Przedstawię dzisiaj dwa warianty takiego deseru. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, więc taki posiłek, czy to na śniadanie, czy na drugie śniadanie, czy nawet na kolację, będzie na pewno świetnym urozmaiceniem diety. Ja dzisiaj zrobiłam 5 porcji kaszki jagodowej i 2 pomarańczowej, ale jeżeli chcecie możecie oczywiście zwiększyć ilość składników do pomarańczowego deseru.
Składniki:
( na ok. 7-8 porcji)
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 2 szkl. wrzącej wody
Wersja jagodowa: ( u mnie 5 porcji)
- jagody ( u mnie w syropie)
- 3-5 łyżek jogurtu naturalnego
Wersja pomarańczowa:(u mnie 2 porcje)
- 1 słodka pomarańcza
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczę i sparzam wrzątkiem na sicie. Po tym czasie zalewam ją 2 szklankami wrzątku i gotuję jakieś 15- 20 minut pod przykryciem ( oczywiście, jeżeli kipi, można pokrywkę uchylić), po tym czasie powinna wchłonąć już całą wodę z gotowania. Kiedy już tak się stanie, zdejmuję ją z ognia i odstawiam na ok. 10 minut, aby kasza na pewno wchłonęła całą wodę. Lekko przestudzoną blenduję ( ja użyłam blendera typu dzban, ale lepiej do tego celu nadaje się zwykły, ręczny), z wybranymi owocami i w przypadku jagód z jogurtem naturalnym. Jeżeli chcemy, możemy do pomarańczowej kaszki dodać trochę cynamonu, czy kilka rodzynek. Na pewno zyska na smaku. Ja nie dosładzam, ale wspominam o takiej ewentualności. Tak przyrządzona jaglanka będzie na pewno bardzo smacznym pomysłem np. na śniadanie,
Smacznego!
![]() |
Kaszka pomarańczowa |
![]() |
Kaszka jagodowa |
Komentarze
Prześlij komentarz