Przejdź do głównej zawartości

Jaglanka w dwóch wariantach

Ostatnio "odkrywam" coraz to nowe pomysły na podanie kaszy jaglanej. Weług mnie najsmaczniejsza jest na słodko. Przedstawię dzisiaj dwa warianty takiego deseru. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, więc taki posiłek, czy to na śniadanie, czy na drugie śniadanie, czy nawet na kolację, będzie na pewno świetnym urozmaiceniem diety. Ja dzisiaj zrobiłam 5 porcji kaszki jagodowej i 2 pomarańczowej, ale jeżeli chcecie możecie oczywiście zwiększyć ilość składników do pomarańczowego deseru.

Składniki:
( na ok. 7-8 porcji)
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 2 szkl. wrzącej wody
Wersja jagodowa: ( u mnie 5 porcji)
- jagody ( u mnie w syropie)
- 3-5 łyżek jogurtu naturalnego
Wersja pomarańczowa:(u mnie 2 porcje)
- 1 słodka pomarańcza
Przygotowanie: 

  Kaszę jaglaną dokładnie płuczę i sparzam wrzątkiem na sicie. Po tym czasie zalewam ją 2 szklankami wrzątku i gotuję jakieś 15- 20 minut pod przykryciem ( oczywiście, jeżeli kipi, można pokrywkę uchylić), po tym czasie powinna wchłonąć już całą wodę z gotowania. Kiedy już tak się stanie, zdejmuję ją z ognia i odstawiam na ok. 10 minut, aby kasza na pewno wchłonęła całą wodę. Lekko przestudzoną blenduję ( ja użyłam blendera typu dzban, ale lepiej do tego celu nadaje się zwykły, ręczny), z wybranymi owocami i w przypadku jagód z jogurtem naturalnym. Jeżeli chcemy, możemy do pomarańczowej kaszki dodać trochę cynamonu, czy kilka rodzynek. Na pewno zyska na smaku. Ja nie dosładzam, ale wspominam o takiej ewentualności. Tak przyrządzona jaglanka będzie na pewno bardzo smacznym pomysłem np. na śniadanie, 

Smacznego! 



Kaszka pomarańczowa




Kaszka jagodowa 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najprostsza granola

Dzisiaj przepis na granolę której przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka minut a z pewnością  zachwyci Was swoim smakiem ;) wybaczcie, że proporcje podam odrobinę "na oko" ale kto ma jakieś doświadczenia z domowym musli zapewne przyzna mi rację, że cieżko jest je włożyć w sztywne zasady :) podaję Wam wersję absolutnie bazową, ale dodatków możecie sobie wymyślić każdą ilość. Składniki : - 2 szkl ( pojemność ok.250 ml) płatków owsianych (ja wzięłam górskie) - 0,5-3/4 szkl wiórków kokosowych - garść łuskanych ziaren słonecznika - duża szczypta soli - 2 łyżki miodu ( tutaj musicie sobie dostosować do swojego smaku) ja wzięłam gryczany - 3-5 łyżek oleju ( najchętniej używam tutaj kokosowego ale sprawdzi się w zasadzie każdy o niezbyt dominującym smaku) - łyżka-2 melasy ( opcjonalne) - 3-4 łyżki wody - opcjonalnie dodatki ( ja: posiekana gorzka czekolada):    - suszone owoce, bakalie, orzechy- przy czym orzechy można piec razem ze wszystkim a bakalie i czekoladę n...

Bananowo-cynamonowa orkiszówka z orzechami

Kolejne śniadanie na słodko. Świetne przed dniem nauki: dzięki orzechom dostarczymy sobie magnezu i kwasów tłuszczowych, zaś banany sprawią, że posiłek nie będzie pozbawiony potasu :) Wbrew pozorom jest to duże śniadanie i ciężko zjeść je do końca, choć nie wygląda ;) Składniki: - 1 szkl wody - 1,5 banana - 1/3 łyżeczki cynamonu - 4 łyżki kaszy orkiszowej ( do kupienia w każdym większym sklepie)  - 4 orzechy włoskie  Przygotowanie: Wodę zagotowuję, wsypuję do niej kaszę i gotuję na małym ogniu przez jakiś 10 minut, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wtedy dodaję cynamon i połowę ilości rozgniecionego banana, po czym przykrywam to i zostawiam na jakieś 3- 4 minuty aby to jeszcze spęczniało.Orzechy wyjmuję z łupinek i kroję w mniejsze kawałki, banana kroję w plasterki. Kiedy kasza już odstoi swoje wkładam ją do salaterki/słoiczka, następnie posypuję orzechami i układam plasterki banana. Całość przyprószam cynamonem i podaję.  Smacznego!

Jaglanka malinowo-miodowa

Ta jaglanka to był eksperyment. Przepis ten wymyśliłam bazując na przepisie na jaglane rafaello . Ponieważ na krzakach w moim ogrodzie dojrzewają już pierwsze maliny, postanowiłam nieco ożywić smak jaglanki. Efekt jest zaskakujący. Dzięki posłodzeniu miodem kaszka zyskała niebanalnego smaku, a owoce rzeczywiście urozmaiciły nieco dość mdły smak jaglanki, miodu i masła. Składniki: ( na 2 małe porcje) - 4-5 łyżek kaszy jaglanej - 1/2- 3/4 szkl. mleka - 1 łyżeczka miodu ( ja miałam płynny lipowy) - 1 łyżeczka masła ( opcjonalne) - 1 duża garść dojrzałych malin Przygotowanie: Kaszę podprażam na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać delikatny zapach. Zdejmuję ją z ognia i od razu przesypuję do mleka. Stawiam mleko z kaszą na gazie i często mieszając doprowadzam do zagotowania. Wtedy dodaję miód i czekam, aż kasza wchłonie całe mleko. Po tym czasie dodaję masło, i zdejmuję z ognia. Czekam do wystudzenia ( lub nie, jeżeli lubimy jeść jaglankę na ciepło). Maliny rozgniat...