Dzisiaj przygotowałam jaglane Rafaello. Naprawdę wyśmienite. Przepis jest banalnie prosty, a składniki na pewno macie w domu. No i z kaszą jaglaną, czyli plus dla zdrowia :) Świetny pomysł do kawy, czy herbaty, lub dla niespodziewanych gości.
Składniki:
( na ok. 12 sztuk)
- 6 łyżek nieugotowanej kaszy jaglanej
- 15 łyżek mleka
- 4-5 łyżek wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka masła
- 2-3 łyżeczki miodu ( ja wzięłam gryczany, ale może być jakikolwiek inny, najlepiej o jakimś mało dominującym smaku, można dodać go więcej, jeżeli uznacie, że masa jest za mało słodka)
Do środka:
- orzechy włoskie
lub:
-migdały
-orzechy laskowe
- kawałek suszonego daktyla
- nic
Do posypania:
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Kaszę lekko podprażam w garnku, w którym będzie się gotowała, sparzam ją wrzątkiem na sicie i zalewam zimnym mlekiem. Mieszam, żeby kasza nie zbiła się w " kluchy" i gotuję, do czasu aż kasza wchłonie praktycznie cały płyn. Wtedy dodaję miód i masło, oraz wiórki kokosowe, ja dodawałam wiórki trochę " na oko",bo chodzi po prostu o to, żeby masa była zwarta i dało się z niej potem bez problemu formować kulki. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Z letniej masy formuję kulki, w których środek możemy włożyć np. tak jak ja kawałek orzecha włoskiego, migdał, czy kawałek suszonego daktyla, albo po prostu pozostawić kulki bez środka. Tak i tak na pewno będzie bardzo smacznie. Kulki obtaczam w wiórkach kokosowych i zostawiam w chłodnym miejscu do schłodzenia i lekkiego "stężenia".
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz