Przejdź do głównej zawartości

Foodbok #1

Dzisiaj przychodzę do was z pierwszym foodbokiem na tym blogu ;) Mam nadzieję, że Wam się spodoba i może w jakiś sposób zainspiruje ;)




1) Śniadanie
I to jest coś, co już się na blogu pojawiło- https://a-w-mojej-kuchni.blogspot.com/2015/10/czekoladowy-budyn-jaglany-z-prazonymi.html tylko dzisiaj z łyżeczką miodu zamiast śliwek ;)

2) Obiad
I tutaj kwestia była taka, że miałam już gotowego mielonego i buraczki, upiekłam więc tylko tortillę i dodałam kilka innych warzyw
Tortilla:
- 1,5 szkl. mąki ( u mnie pełnoziarnista pół na pół ze zwykłą)
- 0,5 szkl. ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyłam mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego i uzupełniałam jeszcze mąką, bo moje ciasto było za rzadkie, do uzyskania spójnej, jednolitej konsystencji, tak by ciasto nie kleiło się do dłoni i dało się formować, tak przez jakieś 2-3 minuty. Cienko rozwałkowałam podsypując mąką i opiekłam na patelni beztłuszczowo przez jakieś 1-2 minut z każdej strony.
I tak, nie jest to ilość na jedną tortillę, ale może akurat podzielimy się z jakimś domowym głodomorem, albo wykorzystamy placki do kolejnych dań ;)

Mój placek posmarowałam rozgniecionym awokado z odrobiną soku z cytryny i solą, na to ułożyłam posiekaną połówkę kotleta mielonego ( myślę że inne mięso lepiej zdałoby tu egzamin) troszkę buraczków, połówkę pomidora i garść sałaty lodowej.


3) Podwieczorek
Obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki jabłko, kilka daktyli i winogron, w moim przypadku bezpestkowych ;)

4) Kolacja
I tutaj poszłam na łatwiznę, ale uwielbiam sałatkę Caprese i to właśnie ją zdecydowałam się przyrządzić. To nic innego jak położone naprzemiennie plastry serka typu włoskiego i pomidora, posypane bazylią i skropione oliwą z dodatkiem czosnku. Mniam! Do tego schrupałam resztę placka z obiadu ;)


Smacznego!

Dajcie znać, czy foodbook Wam się podobał i czy chcecie by od czasu do czasu się tutaj pojawiał ;)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najprostsza granola

Dzisiaj przepis na granolę której przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka minut a z pewnością  zachwyci Was swoim smakiem ;) wybaczcie, że proporcje podam odrobinę "na oko" ale kto ma jakieś doświadczenia z domowym musli zapewne przyzna mi rację, że cieżko jest je włożyć w sztywne zasady :) podaję Wam wersję absolutnie bazową, ale dodatków możecie sobie wymyślić każdą ilość. Składniki : - 2 szkl ( pojemność ok.250 ml) płatków owsianych (ja wzięłam górskie) - 0,5-3/4 szkl wiórków kokosowych - garść łuskanych ziaren słonecznika - duża szczypta soli - 2 łyżki miodu ( tutaj musicie sobie dostosować do swojego smaku) ja wzięłam gryczany - 3-5 łyżek oleju ( najchętniej używam tutaj kokosowego ale sprawdzi się w zasadzie każdy o niezbyt dominującym smaku) - łyżka-2 melasy ( opcjonalne) - 3-4 łyżki wody - opcjonalnie dodatki ( ja: posiekana gorzka czekolada):    - suszone owoce, bakalie, orzechy- przy czym orzechy można piec razem ze wszystkim a bakalie i czekoladę n...

Bananowo-cynamonowa orkiszówka z orzechami

Kolejne śniadanie na słodko. Świetne przed dniem nauki: dzięki orzechom dostarczymy sobie magnezu i kwasów tłuszczowych, zaś banany sprawią, że posiłek nie będzie pozbawiony potasu :) Wbrew pozorom jest to duże śniadanie i ciężko zjeść je do końca, choć nie wygląda ;) Składniki: - 1 szkl wody - 1,5 banana - 1/3 łyżeczki cynamonu - 4 łyżki kaszy orkiszowej ( do kupienia w każdym większym sklepie)  - 4 orzechy włoskie  Przygotowanie: Wodę zagotowuję, wsypuję do niej kaszę i gotuję na małym ogniu przez jakiś 10 minut, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wtedy dodaję cynamon i połowę ilości rozgniecionego banana, po czym przykrywam to i zostawiam na jakieś 3- 4 minuty aby to jeszcze spęczniało.Orzechy wyjmuję z łupinek i kroję w mniejsze kawałki, banana kroję w plasterki. Kiedy kasza już odstoi swoje wkładam ją do salaterki/słoiczka, następnie posypuję orzechami i układam plasterki banana. Całość przyprószam cynamonem i podaję.  Smacznego!

Jaglanka malinowo-miodowa

Ta jaglanka to był eksperyment. Przepis ten wymyśliłam bazując na przepisie na jaglane rafaello . Ponieważ na krzakach w moim ogrodzie dojrzewają już pierwsze maliny, postanowiłam nieco ożywić smak jaglanki. Efekt jest zaskakujący. Dzięki posłodzeniu miodem kaszka zyskała niebanalnego smaku, a owoce rzeczywiście urozmaiciły nieco dość mdły smak jaglanki, miodu i masła. Składniki: ( na 2 małe porcje) - 4-5 łyżek kaszy jaglanej - 1/2- 3/4 szkl. mleka - 1 łyżeczka miodu ( ja miałam płynny lipowy) - 1 łyżeczka masła ( opcjonalne) - 1 duża garść dojrzałych malin Przygotowanie: Kaszę podprażam na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać delikatny zapach. Zdejmuję ją z ognia i od razu przesypuję do mleka. Stawiam mleko z kaszą na gazie i często mieszając doprowadzam do zagotowania. Wtedy dodaję miód i czekam, aż kasza wchłonie całe mleko. Po tym czasie dodaję masło, i zdejmuję z ognia. Czekam do wystudzenia ( lub nie, jeżeli lubimy jeść jaglankę na ciepło). Maliny rozgniat...