Dzisiaj przychodzę do was z pierwszym foodbokiem na tym blogu ;) Mam nadzieję, że Wam się spodoba i może w jakiś sposób zainspiruje ;)
1) Śniadanie
I to jest coś, co już się na blogu pojawiło- https://a-w-mojej-kuchni.blogspot.com/2015/10/czekoladowy-budyn-jaglany-z-prazonymi.html tylko dzisiaj z łyżeczką miodu zamiast śliwek ;)
2) Obiad
I tutaj kwestia była taka, że miałam już gotowego mielonego i buraczki, upiekłam więc tylko tortillę i dodałam kilka innych warzyw
Tortilla:
- 1,5 szkl. mąki ( u mnie pełnoziarnista pół na pół ze zwykłą)
- 0,5 szkl. ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyłam mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego i uzupełniałam jeszcze mąką, bo moje ciasto było za rzadkie, do uzyskania spójnej, jednolitej konsystencji, tak by ciasto nie kleiło się do dłoni i dało się formować, tak przez jakieś 2-3 minuty. Cienko rozwałkowałam podsypując mąką i opiekłam na patelni beztłuszczowo przez jakieś 1-2 minut z każdej strony.
I tak, nie jest to ilość na jedną tortillę, ale może akurat podzielimy się z jakimś domowym głodomorem, albo wykorzystamy placki do kolejnych dań ;)
Mój placek posmarowałam rozgniecionym awokado z odrobiną soku z cytryny i solą, na to ułożyłam posiekaną połówkę kotleta mielonego ( myślę że inne mięso lepiej zdałoby tu egzamin) troszkę buraczków, połówkę pomidora i garść sałaty lodowej.
3) Podwieczorek
Obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki jabłko, kilka daktyli i winogron, w moim przypadku bezpestkowych ;)
4) Kolacja
I tutaj poszłam na łatwiznę, ale uwielbiam sałatkę Caprese i to właśnie ją zdecydowałam się przyrządzić. To nic innego jak położone naprzemiennie plastry serka typu włoskiego i pomidora, posypane bazylią i skropione oliwą z dodatkiem czosnku. Mniam! Do tego schrupałam resztę placka z obiadu ;)
Smacznego!
Dajcie znać, czy foodbook Wam się podobał i czy chcecie by od czasu do czasu się tutaj pojawiał ;)
1) Śniadanie
I to jest coś, co już się na blogu pojawiło- https://a-w-mojej-kuchni.blogspot.com/2015/10/czekoladowy-budyn-jaglany-z-prazonymi.html tylko dzisiaj z łyżeczką miodu zamiast śliwek ;)
2) Obiad
I tutaj kwestia była taka, że miałam już gotowego mielonego i buraczki, upiekłam więc tylko tortillę i dodałam kilka innych warzyw
Tortilla:
- 1,5 szkl. mąki ( u mnie pełnoziarnista pół na pół ze zwykłą)
- 0,5 szkl. ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyłam mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego i uzupełniałam jeszcze mąką, bo moje ciasto było za rzadkie, do uzyskania spójnej, jednolitej konsystencji, tak by ciasto nie kleiło się do dłoni i dało się formować, tak przez jakieś 2-3 minuty. Cienko rozwałkowałam podsypując mąką i opiekłam na patelni beztłuszczowo przez jakieś 1-2 minut z każdej strony.
I tak, nie jest to ilość na jedną tortillę, ale może akurat podzielimy się z jakimś domowym głodomorem, albo wykorzystamy placki do kolejnych dań ;)
Mój placek posmarowałam rozgniecionym awokado z odrobiną soku z cytryny i solą, na to ułożyłam posiekaną połówkę kotleta mielonego ( myślę że inne mięso lepiej zdałoby tu egzamin) troszkę buraczków, połówkę pomidora i garść sałaty lodowej.
3) Podwieczorek
Obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki jabłko, kilka daktyli i winogron, w moim przypadku bezpestkowych ;)
4) Kolacja
I tutaj poszłam na łatwiznę, ale uwielbiam sałatkę Caprese i to właśnie ją zdecydowałam się przyrządzić. To nic innego jak położone naprzemiennie plastry serka typu włoskiego i pomidora, posypane bazylią i skropione oliwą z dodatkiem czosnku. Mniam! Do tego schrupałam resztę placka z obiadu ;)
Smacznego!
Dajcie znać, czy foodbook Wam się podobał i czy chcecie by od czasu do czasu się tutaj pojawiał ;)
Komentarze
Prześlij komentarz