Kaszę jaglaną możemy ugotować w kilku wariantach: tak, aby była ona sypka ( najlepiej nadaje się wtedy do sałatek, czy zapiekanek), lub na " półsypko"- kasza jest wtedy bardziej zbita i taka klejąca, lub tak, żeby była zbita i zupełnie klejąca ( najlepsza do różnego rodzaju musów, kremów), czyli po prostu w przepisach, w których konsystencja jaglanki nie jest zbyt ważna. Jest jeszcze jeden- najprostszy sposób- kupić jaglankę w saszetkach i ugotować ją według przepisu na opakowaniu. Ja do przepisów wykorzystuję najczęściej wariant 3.
Składniki:
( oczywiście można proporcjonalnie zwiększać, lub zmniejszać podane tu ilości)
- 1szkl. kaszy jaglanej
- 2-3 szkl. wrzącej wody
Przygotowanie:
1. Jeżeli kaszę chcemy ugotować na sypko:
Rozgrzewam suchą patelnie, i na gorącą wsypuję suchą kaszę. Ciągle mieszając lekko ją podprażam: do czasu, aż poczuję charakterystyczny zapach kaszy ( lekko orzechowy) UWAGA! Nie dopuśćmy, aby się przypaliła, nie ma zmienić koloru, tylko po prostu lekko się podprażyć. Kiedy to nastąpi od razu zdejmuję ją z patelni wysypując ją na sitko. Przelewam ją gorącą wodą i przekładam do garnka, w którym będę jaglankę gotować. Dodaję do niej dwa razy więcej wrzącej wody, niż kaszy. Stawiam garnek na ogniu i gotuję pod przykryciem, na wolnym ogniu ( od czasu zagotowania) jakieś 15-20 minut, a tak naprawdę do czasu aż wchłonie całą wodę i będzie z całą pewnością ugotowana. Jeżeli kipi, można lekko uchylić pokrywkę, i w razie potrzeby pomieszać ( aby kasza pozostała z całą pewnością sypka należy mieszać widelcem). Kiedy kasza już się ugotuje, zdejmuję ją z ognia i odstawiam na 10-15 minut, aby cała woda na pewno się wchłonęła. Po tym czasie jaglanka jest już gotowa do jedzenia.
2. Jeżeli kaszę chcemy ugotować na "półsypko":
Suchą kaszę przekładam na sito i dokładnie płuczę zimną wodą. Następnie sparzam ją wrzątkiem i przekładam do garnka, w którym będę ją gotować. Zalewam jaglankę 2 szklankami wrzącej wody, i gotuję pod przykryciem ( od czasu zagotowanie) jakieś 15- 20 minut, do czasu aż wchłonie całą wodę i będzie z całą pewnością ugotowana. Jeśli kipi można oczywiście lekko uchylić przykrywkę. Kiedy kasza już się ugotuje, zdejmuję ją z ognia i odstawiam na 10-15 minut, aby cała woda na pewno się wchłonęła. Po tym czasie jaglanka jest już gotowa do jedzenia.
3.Jeżeli kaszę chcemy ugotować tak, aby była zbita i zupełnie klejąca:
Suchą kaszę przekładam na sito i dokładnie płuczę zimną wodą. Następnie sparzam ją wrzątkiem i przekładam do garnka, w którym będę ją gotować. Zalewam jaglankę 3 szklankami wrzącej wody, i gotuję pod przykryciem ( od czasu zagotowanie) jakieś 20- 25 minut, do czasu aż wchłonie całą wodę i będzie z całą pewnością ugotowana. Jeśli kipi można oczywiście lekko uchylić przykrywkę. Kiedy kasza już się ugotuje, zdejmuję ją z ognia i odstawiam na 10-15 minut, aby cała woda na pewno się wchłonęła. Po tym czasie jaglanka jest już gotowa do jedzenia.
Smacznego!
Składniki:
( oczywiście można proporcjonalnie zwiększać, lub zmniejszać podane tu ilości)
- 1szkl. kaszy jaglanej
- 2-3 szkl. wrzącej wody
Przygotowanie:
1. Jeżeli kaszę chcemy ugotować na sypko:
Rozgrzewam suchą patelnie, i na gorącą wsypuję suchą kaszę. Ciągle mieszając lekko ją podprażam: do czasu, aż poczuję charakterystyczny zapach kaszy ( lekko orzechowy) UWAGA! Nie dopuśćmy, aby się przypaliła, nie ma zmienić koloru, tylko po prostu lekko się podprażyć. Kiedy to nastąpi od razu zdejmuję ją z patelni wysypując ją na sitko. Przelewam ją gorącą wodą i przekładam do garnka, w którym będę jaglankę gotować. Dodaję do niej dwa razy więcej wrzącej wody, niż kaszy. Stawiam garnek na ogniu i gotuję pod przykryciem, na wolnym ogniu ( od czasu zagotowania) jakieś 15-20 minut, a tak naprawdę do czasu aż wchłonie całą wodę i będzie z całą pewnością ugotowana. Jeżeli kipi, można lekko uchylić pokrywkę, i w razie potrzeby pomieszać ( aby kasza pozostała z całą pewnością sypka należy mieszać widelcem). Kiedy kasza już się ugotuje, zdejmuję ją z ognia i odstawiam na 10-15 minut, aby cała woda na pewno się wchłonęła. Po tym czasie jaglanka jest już gotowa do jedzenia.
2. Jeżeli kaszę chcemy ugotować na "półsypko":
Suchą kaszę przekładam na sito i dokładnie płuczę zimną wodą. Następnie sparzam ją wrzątkiem i przekładam do garnka, w którym będę ją gotować. Zalewam jaglankę 2 szklankami wrzącej wody, i gotuję pod przykryciem ( od czasu zagotowanie) jakieś 15- 20 minut, do czasu aż wchłonie całą wodę i będzie z całą pewnością ugotowana. Jeśli kipi można oczywiście lekko uchylić przykrywkę. Kiedy kasza już się ugotuje, zdejmuję ją z ognia i odstawiam na 10-15 minut, aby cała woda na pewno się wchłonęła. Po tym czasie jaglanka jest już gotowa do jedzenia.
3.Jeżeli kaszę chcemy ugotować tak, aby była zbita i zupełnie klejąca:
Suchą kaszę przekładam na sito i dokładnie płuczę zimną wodą. Następnie sparzam ją wrzątkiem i przekładam do garnka, w którym będę ją gotować. Zalewam jaglankę 3 szklankami wrzącej wody, i gotuję pod przykryciem ( od czasu zagotowanie) jakieś 20- 25 minut, do czasu aż wchłonie całą wodę i będzie z całą pewnością ugotowana. Jeśli kipi można oczywiście lekko uchylić przykrywkę. Kiedy kasza już się ugotuje, zdejmuję ją z ognia i odstawiam na 10-15 minut, aby cała woda na pewno się wchłonęła. Po tym czasie jaglanka jest już gotowa do jedzenia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz