A dziś przepis na musli, do którego przygotowania nie użyjemy zbędnych ilości cukru, ani mleka skondensowanego, ani oleju :) Polecam.
Składniki:
- 1 szkl. płatków owsianych ( ja wzięłam błyskawiczne, ale lepszy byłyby górskie)
- 1/3 szkl. otrębów owsianych
- 1/4 szkl. siemienia lnianego
- 6-7 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 1/4 szkl. pestek dyni
- 2-3 garście rodzynek
- daktyle- 6 dużych sztuk
- 1,5 łyżki płynnego miodu ( ja miałam lipowy)
- ew.: orzechy włoskie i laskowe, wiórki kokosowe, morele, śliwki, żurawina suszona
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ( oprócz mielonego siemienia) mieszam w misce, daktyle oczywiście wcześniej kroję w mniejsze kawałki. Mielone siemię zalewam niewielką ilością wrzątku ( jakieś 1/3-1/2 szkl) i mieszam przez jakieś 2 minuty, aż wyraźnie spęcznieje. Dodaję do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszam i przesypuję na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekę przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Składniki:
- 1 szkl. płatków owsianych ( ja wzięłam błyskawiczne, ale lepszy byłyby górskie)
- 1/3 szkl. otrębów owsianych
- 1/4 szkl. siemienia lnianego
- 6-7 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 1/4 szkl. pestek dyni
- 2-3 garście rodzynek
- daktyle- 6 dużych sztuk
- 1,5 łyżki płynnego miodu ( ja miałam lipowy)
- ew.: orzechy włoskie i laskowe, wiórki kokosowe, morele, śliwki, żurawina suszona
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ( oprócz mielonego siemienia) mieszam w misce, daktyle oczywiście wcześniej kroję w mniejsze kawałki. Mielone siemię zalewam niewielką ilością wrzątku ( jakieś 1/3-1/2 szkl) i mieszam przez jakieś 2 minuty, aż wyraźnie spęcznieje. Dodaję do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszam i przesypuję na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekę przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Też wypróbowywałam. Bardzo dobre!
OdpowiedzUsuń