Przejdź do głównej zawartości

Batoniki musli

Bardzo dużo podejść kosztowało mnie znalezienie  dobrego przepisu na batoniki musli. Zazwyczaj po upieczeniu albo się rozwalały, albo były zbyt wilgotne. Jednak te udały się w 100 procentach , takie drugie śniadanie to świetne źródło magnezu, więc jest to bardzo dobra propozycja do szkoły.


Składniki:
( na ok. 15 niewielkich batoników)
- 250 g płatków owsianych
- 50 g siemienia lnianego
- 100 g orzechów ( w moim przypadku mieszanka laskowych i włoskich)
- rodzynki ( 2-3 garście)
- słonecznik ( solidna garść)
- 1/4 szkl. sezamu
- 2 całe jajka
- 3 łyżki oleju ( rzepakowy, słonecznikowy)
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1/3 szkl. pestek dyni


Przygotowanie:

Orzechy, rodzynki, pestki dyni siekam w mniejsze kawałki i dodaję do pozostałych suchych składników. Wszystko dokładnie mieszam. Jajka rozkłócam w kubeczku, miód roztapiam jeśli jest taka potrzeba i mokre składniki dodaję do suchych. Wszystko mieszam do połączenia, przekładam do niewielkiej, kwadratowej blaszki i piekę w 180 stopniach przez jakieś 15-20 minut do czasu, aż płatki zezłocą się i masa zacznie odchodzić od brzegów blaszki. Wtedy wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostygnięcia, dopiero potem kroję w kwadraty, prostokąty, czy trójkąty. Przechowuję w szczelnym pojemniku, czy blaszanej puszce.


Smacznego!






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Najprostsza granola

Dzisiaj przepis na granolę której przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka minut a z pewnością  zachwyci Was swoim smakiem ;) wybaczcie, że proporcje podam odrobinę "na oko" ale kto ma jakieś doświadczenia z domowym musli zapewne przyzna mi rację, że cieżko jest je włożyć w sztywne zasady :) podaję Wam wersję absolutnie bazową, ale dodatków możecie sobie wymyślić każdą ilość. Składniki : - 2 szkl ( pojemność ok.250 ml) płatków owsianych (ja wzięłam górskie) - 0,5-3/4 szkl wiórków kokosowych - garść łuskanych ziaren słonecznika - duża szczypta soli - 2 łyżki miodu ( tutaj musicie sobie dostosować do swojego smaku) ja wzięłam gryczany - 3-5 łyżek oleju ( najchętniej używam tutaj kokosowego ale sprawdzi się w zasadzie każdy o niezbyt dominującym smaku) - łyżka-2 melasy ( opcjonalne) - 3-4 łyżki wody - opcjonalnie dodatki ( ja: posiekana gorzka czekolada):    - suszone owoce, bakalie, orzechy- przy czym orzechy można piec razem ze wszystkim a bakalie i czekoladę n...

Bananowo-cynamonowa orkiszówka z orzechami

Kolejne śniadanie na słodko. Świetne przed dniem nauki: dzięki orzechom dostarczymy sobie magnezu i kwasów tłuszczowych, zaś banany sprawią, że posiłek nie będzie pozbawiony potasu :) Wbrew pozorom jest to duże śniadanie i ciężko zjeść je do końca, choć nie wygląda ;) Składniki: - 1 szkl wody - 1,5 banana - 1/3 łyżeczki cynamonu - 4 łyżki kaszy orkiszowej ( do kupienia w każdym większym sklepie)  - 4 orzechy włoskie  Przygotowanie: Wodę zagotowuję, wsypuję do niej kaszę i gotuję na małym ogniu przez jakiś 10 minut, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wtedy dodaję cynamon i połowę ilości rozgniecionego banana, po czym przykrywam to i zostawiam na jakieś 3- 4 minuty aby to jeszcze spęczniało.Orzechy wyjmuję z łupinek i kroję w mniejsze kawałki, banana kroję w plasterki. Kiedy kasza już odstoi swoje wkładam ją do salaterki/słoiczka, następnie posypuję orzechami i układam plasterki banana. Całość przyprószam cynamonem i podaję.  Smacznego!

Jaglanka malinowo-miodowa

Ta jaglanka to był eksperyment. Przepis ten wymyśliłam bazując na przepisie na jaglane rafaello . Ponieważ na krzakach w moim ogrodzie dojrzewają już pierwsze maliny, postanowiłam nieco ożywić smak jaglanki. Efekt jest zaskakujący. Dzięki posłodzeniu miodem kaszka zyskała niebanalnego smaku, a owoce rzeczywiście urozmaiciły nieco dość mdły smak jaglanki, miodu i masła. Składniki: ( na 2 małe porcje) - 4-5 łyżek kaszy jaglanej - 1/2- 3/4 szkl. mleka - 1 łyżeczka miodu ( ja miałam płynny lipowy) - 1 łyżeczka masła ( opcjonalne) - 1 duża garść dojrzałych malin Przygotowanie: Kaszę podprażam na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać delikatny zapach. Zdejmuję ją z ognia i od razu przesypuję do mleka. Stawiam mleko z kaszą na gazie i często mieszając doprowadzam do zagotowania. Wtedy dodaję miód i czekam, aż kasza wchłonie całe mleko. Po tym czasie dodaję masło, i zdejmuję z ognia. Czekam do wystudzenia ( lub nie, jeżeli lubimy jeść jaglankę na ciepło). Maliny rozgniat...