Sezon na cukinię już trwa. Oprócz pikli i różnych sałatek do słoików, warto wykorzystać ją do lekkich obiadów, czy sałatek. To bezmięsne danie smakuje świetnie zwłaszcza dzięki lekko podduszonym pomidorkom.
Składniki:
( na 2 mniejsze porcje)
- 1/2 dużej cukinii
- 1 mała cebula ( ja wzięłam czerwoną)
- 2-3 garście pomidorków koktajlowych
- 2-3 ząbki czosnku
-olej lub oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- makaron spaghetti ( można wziąć też świderki)
- papryka ( opc.)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Niewielką ilość oleju bądź oliwy do smażenia rozgrzewamy na patelni. Wykładamy na nią pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę oraz cukinię, a także paprykę. Dusimy kilka minut często mieszając, aż warzywa zmiękną i zaczną wydzielać przyjemny zapach. Wtedy dodajemy przyprawy, czosnek oraz pokrojone w połówki pomidorki. Wszystko dusimy jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i wykładamy na makaron. Podajemy posypane jakimś dobrym, tartym żółtym serem ( ja wzięłam cheddar).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz