Uwielbiam ten deser. To jest połączenie dokładnie tego, co lubię najbardziej- daktyli, kokosa i kakao. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
( na 4 kulki)
- suszone daktyle (około 10-12 ale trudno określić precyzyjnie)
- kakao- 2 łyżeczki, lub mniej
- olej kokosowy- 2 łyżki ( myślę, że można zastąpić innym olejem- byle bezzapachowym, ale z olejem kokosowym będzie najlepiej i najzdrowiej)
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
Daktyle zalewam wrzątkiem- nie zupełnie, po prostu tak, żeby trochę je zmiękczyć i odstawiam pod przykryciem na jakieś 10 minut. Olej kokosowy rozpuszczam. Namoczone przez kilka minut daktyle odcedzam z wody i wkładam do blendera. Blenduję przez chwilę, aż będą wstępnie rozdrobnione, po czym dodaję olej i miksuję dalej przez kilka chwil. Potem wsypuję kakao i tym razem już dłużej łączę wszystkie składniki w jednolitą masę. Gdyby była zbyt luźna, można dodać jeszcze kilka daktyli, a jeżeli byłaby za sucha- trochę oleju, albo odrobinę wody, w której moczyły się daktyle. Formuję kulki i obtaczam je w wiórkach kokosowych. Podaję po uprzednim schłodzeniu- przez jakieś 15-20 minut.
Smacznego!
Składniki:
( na 4 kulki)
- suszone daktyle (około 10-12 ale trudno określić precyzyjnie)
- kakao- 2 łyżeczki, lub mniej
- olej kokosowy- 2 łyżki ( myślę, że można zastąpić innym olejem- byle bezzapachowym, ale z olejem kokosowym będzie najlepiej i najzdrowiej)
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
Daktyle zalewam wrzątkiem- nie zupełnie, po prostu tak, żeby trochę je zmiękczyć i odstawiam pod przykryciem na jakieś 10 minut. Olej kokosowy rozpuszczam. Namoczone przez kilka minut daktyle odcedzam z wody i wkładam do blendera. Blenduję przez chwilę, aż będą wstępnie rozdrobnione, po czym dodaję olej i miksuję dalej przez kilka chwil. Potem wsypuję kakao i tym razem już dłużej łączę wszystkie składniki w jednolitą masę. Gdyby była zbyt luźna, można dodać jeszcze kilka daktyli, a jeżeli byłaby za sucha- trochę oleju, albo odrobinę wody, w której moczyły się daktyle. Formuję kulki i obtaczam je w wiórkach kokosowych. Podaję po uprzednim schłodzeniu- przez jakieś 15-20 minut.
Smacznego!
mniam mniam
OdpowiedzUsuń