Przejdź do głównej zawartości

Muffinki czekoladowe

Dzisiaj proponuję muffiny. Bardzo smaczne, aczkolwiek polecałabym dodać więcej niż podane w przepisie 50 g czekolady- naprawdę zyskuje na smaku! W sezonie letnim świetnym dodatkiem do takiego wypieku byłyby np. wiśnie. Jakieś 200 g wydrylowanych wiśni. Wrzucamy je wtedy po prostu do mąki, przed dodaniem mokrych składników.

Składniki:
( proporcje na 12 dużych muffinek, lub 24 małych)
Suche:
- 2 szkl. mąki
-3-4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. cukru
Mokre:
- 2 jajka
- 50 ml oleju
- 3/4 szkl. maślanki/jogurtu naturalnego, lub tak jak ja- zsiadłego mleka/ ostatecznie może być też po prostu zwykłe mleko, wtedy trochę mniej
Dodatkowo:
- 50- 100 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Suche składniki+posiekana czekolada mieszam dokładnie w jednej misce, a mokre w drugiej. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Suche składniki dodaję do mokrych, wszystko mieszam, ale tak jak to przy muffinach- tylko do połączenia składników. Nie używajmy do tego celu miksera! Gotowe ciasto przekładam do wyłożonych papilotkami, bądź lekko natłuszczonych foremek na muffinki i piekę 20- 30 minut, to zależy od wielkości ciastek. Upieczone i lekko ostudzone wyjmuję z foremek/ papilotek i podaję- najlepsze na świeżo.

Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Najprostsza granola

Dzisiaj przepis na granolę której przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka minut a z pewnością  zachwyci Was swoim smakiem ;) wybaczcie, że proporcje podam odrobinę "na oko" ale kto ma jakieś doświadczenia z domowym musli zapewne przyzna mi rację, że cieżko jest je włożyć w sztywne zasady :) podaję Wam wersję absolutnie bazową, ale dodatków możecie sobie wymyślić każdą ilość. Składniki : - 2 szkl ( pojemność ok.250 ml) płatków owsianych (ja wzięłam górskie) - 0,5-3/4 szkl wiórków kokosowych - garść łuskanych ziaren słonecznika - duża szczypta soli - 2 łyżki miodu ( tutaj musicie sobie dostosować do swojego smaku) ja wzięłam gryczany - 3-5 łyżek oleju ( najchętniej używam tutaj kokosowego ale sprawdzi się w zasadzie każdy o niezbyt dominującym smaku) - łyżka-2 melasy ( opcjonalne) - 3-4 łyżki wody - opcjonalnie dodatki ( ja: posiekana gorzka czekolada):    - suszone owoce, bakalie, orzechy- przy czym orzechy można piec razem ze wszystkim a bakalie i czekoladę n...

Bananowo-cynamonowa orkiszówka z orzechami

Kolejne śniadanie na słodko. Świetne przed dniem nauki: dzięki orzechom dostarczymy sobie magnezu i kwasów tłuszczowych, zaś banany sprawią, że posiłek nie będzie pozbawiony potasu :) Wbrew pozorom jest to duże śniadanie i ciężko zjeść je do końca, choć nie wygląda ;) Składniki: - 1 szkl wody - 1,5 banana - 1/3 łyżeczki cynamonu - 4 łyżki kaszy orkiszowej ( do kupienia w każdym większym sklepie)  - 4 orzechy włoskie  Przygotowanie: Wodę zagotowuję, wsypuję do niej kaszę i gotuję na małym ogniu przez jakiś 10 minut, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wtedy dodaję cynamon i połowę ilości rozgniecionego banana, po czym przykrywam to i zostawiam na jakieś 3- 4 minuty aby to jeszcze spęczniało.Orzechy wyjmuję z łupinek i kroję w mniejsze kawałki, banana kroję w plasterki. Kiedy kasza już odstoi swoje wkładam ją do salaterki/słoiczka, następnie posypuję orzechami i układam plasterki banana. Całość przyprószam cynamonem i podaję.  Smacznego!

Jaglanka malinowo-miodowa

Ta jaglanka to był eksperyment. Przepis ten wymyśliłam bazując na przepisie na jaglane rafaello . Ponieważ na krzakach w moim ogrodzie dojrzewają już pierwsze maliny, postanowiłam nieco ożywić smak jaglanki. Efekt jest zaskakujący. Dzięki posłodzeniu miodem kaszka zyskała niebanalnego smaku, a owoce rzeczywiście urozmaiciły nieco dość mdły smak jaglanki, miodu i masła. Składniki: ( na 2 małe porcje) - 4-5 łyżek kaszy jaglanej - 1/2- 3/4 szkl. mleka - 1 łyżeczka miodu ( ja miałam płynny lipowy) - 1 łyżeczka masła ( opcjonalne) - 1 duża garść dojrzałych malin Przygotowanie: Kaszę podprażam na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać delikatny zapach. Zdejmuję ją z ognia i od razu przesypuję do mleka. Stawiam mleko z kaszą na gazie i często mieszając doprowadzam do zagotowania. Wtedy dodaję miód i czekam, aż kasza wchłonie całe mleko. Po tym czasie dodaję masło, i zdejmuję z ognia. Czekam do wystudzenia ( lub nie, jeżeli lubimy jeść jaglankę na ciepło). Maliny rozgniat...