Koniecznie wypróbujcie! Komosa spełni się świetnie w roli śniadaniowej i da wam energię na cały dzień :)
Składniki:
- 1/4 szkl.Komosa ryżowa-
- woda 1/2 szkl.
- owoce sezonowe ( ja wybrałam brzoskwinię i truskawki)
- nasiona i bakalie do posypki ( ja wzięłam nasiona chia, słonecznika, amarantus, daktyle i rodzynki)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego ( niekoniecznie)
Przygotowanie:
Gotujemy komosę:
- namaczam ją w wodzie przez jakieś 15 minut ( wystarczy zalać ją w misce/garnku i zostawić)
- odcedzam i porządnie płuczę na sitku
- opłukaną przekładam do garbka i zalewam zimną wodą ( 2:1)
- gotuję na dużym ogniu do zagotowania, po czym zmniejszam gaz i gotuję pod przykryciem jeszcze jakieś 10 minut, a tak naprawdę do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę.
- odstawiam do wystudzenia
Kroję owoce w mniejsze kawałki, siekam tez większe bakalie czy pestki. Mieszam składniki na posypkę i zaczynam "budować" moją komosankę :)
Kaszę mieszam w garnku z olejem i miodem, przekładam tą bazę do miseczki, układam na tym owoce i posypuję posypką, czasami serwuję z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Składniki:
- 1/4 szkl.Komosa ryżowa-
- woda 1/2 szkl.
- owoce sezonowe ( ja wybrałam brzoskwinię i truskawki)
- nasiona i bakalie do posypki ( ja wzięłam nasiona chia, słonecznika, amarantus, daktyle i rodzynki)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego ( niekoniecznie)
Przygotowanie:
Gotujemy komosę:
- namaczam ją w wodzie przez jakieś 15 minut ( wystarczy zalać ją w misce/garnku i zostawić)
- odcedzam i porządnie płuczę na sitku
- opłukaną przekładam do garbka i zalewam zimną wodą ( 2:1)
- gotuję na dużym ogniu do zagotowania, po czym zmniejszam gaz i gotuję pod przykryciem jeszcze jakieś 10 minut, a tak naprawdę do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę.
- odstawiam do wystudzenia
Kroję owoce w mniejsze kawałki, siekam tez większe bakalie czy pestki. Mieszam składniki na posypkę i zaczynam "budować" moją komosankę :)
Kaszę mieszam w garnku z olejem i miodem, przekładam tą bazę do miseczki, układam na tym owoce i posypuję posypką, czasami serwuję z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz