Przejdź do głównej zawartości

Mleko owsiane

Dzisiaj coś dla osób, które tak jak ja po wypiciu zwykłego, krowiego mleka mają najróżniejsze dolegliwości pokarmowe. Wiem z własnego doświadczenia, że czasem chciałoby się zjeść zwyczajną owsiankę, czy wypić mleczny koktajl, ale ta okropna laktoza ciągle w mleku siedzi! ;-) Przepis jest banalny, więc mam nadzieję, że się skusicie. " Mleko" jest trochę gęstsze od prawdziwego, ale świetnie sprawdza się wszędzie tam, gdzie potrzebny jest tradycyjny produkt, no i zawsze można je rozcieńczyć :-D. Na dniach dodam przepis na owsiankę na tym mleku, więc czekajcie!

Składniki:

- 1 szkl. płatków owsianych
- 3 łyżki wiórków kokosowych ( opcjonalne, ale szczerze polecam)
- 1 i 1/2 szkl. wrzątku

Przygotowanie:

Płatki i wiórki wsypuję do jakiegoś dość wysokiego naczynia ( może być słoik) i zalewam wrzątkiem. Podana w przepisie ilość jest orientacyjna- tak naprawdę zalewamy tak, żeby woda przykryła suche składniki. Przykrywam naczynie talerzykiem i odstawiam na jakieś 15 minut, żeby płatki i wiórki wchłonęły wodę i napęczniały. Po tym czasie dolewam do tego 1- 2 szklanek zimnej wody i blenduję przy użyciu zwyczajnego blendera ręcznego. Miksuję od góry do dołu, do uzyskania mniej więcej jednolitej konsystencji. Teraz przesączam płyn przez gazę/ sitko o bardzo małych oczkach i przechowuję w lodówce.


Smacznego!


P.S Nie wyrzucajcie odsączonych płatków z wiórkami! Można z nich zrobić naprawdę smaczne śniadanie:

- 5 łyżek płatków po robieniu mleka owsianego
- 1 banan
- 1 jajko
- kilka łyżek mąki pełnoziarnistej ( bezglutenowej)
- bakalie ( orzechy, rodzynki, daktyle, morele)
- cynamon ( opcjonalnie)

Banana rozgniatam i wrzucam do pozostałych składników. Wszystko mieszam na jednolite ciasto, formuję niewielkie placuszki smażę na niewielkiej ilości tłuszczu/ beztłuszczowo, ale wtedy na bardzo mocno rozgrzanej patelni i trzeba dodać trochę więcej mąki.


Smacznego!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Najprostsza granola

Dzisiaj przepis na granolę której przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka minut a z pewnością  zachwyci Was swoim smakiem ;) wybaczcie, że proporcje podam odrobinę "na oko" ale kto ma jakieś doświadczenia z domowym musli zapewne przyzna mi rację, że cieżko jest je włożyć w sztywne zasady :) podaję Wam wersję absolutnie bazową, ale dodatków możecie sobie wymyślić każdą ilość. Składniki : - 2 szkl ( pojemność ok.250 ml) płatków owsianych (ja wzięłam górskie) - 0,5-3/4 szkl wiórków kokosowych - garść łuskanych ziaren słonecznika - duża szczypta soli - 2 łyżki miodu ( tutaj musicie sobie dostosować do swojego smaku) ja wzięłam gryczany - 3-5 łyżek oleju ( najchętniej używam tutaj kokosowego ale sprawdzi się w zasadzie każdy o niezbyt dominującym smaku) - łyżka-2 melasy ( opcjonalne) - 3-4 łyżki wody - opcjonalnie dodatki ( ja: posiekana gorzka czekolada):    - suszone owoce, bakalie, orzechy- przy czym orzechy można piec razem ze wszystkim a bakalie i czekoladę n...

Bananowo-cynamonowa orkiszówka z orzechami

Kolejne śniadanie na słodko. Świetne przed dniem nauki: dzięki orzechom dostarczymy sobie magnezu i kwasów tłuszczowych, zaś banany sprawią, że posiłek nie będzie pozbawiony potasu :) Wbrew pozorom jest to duże śniadanie i ciężko zjeść je do końca, choć nie wygląda ;) Składniki: - 1 szkl wody - 1,5 banana - 1/3 łyżeczki cynamonu - 4 łyżki kaszy orkiszowej ( do kupienia w każdym większym sklepie)  - 4 orzechy włoskie  Przygotowanie: Wodę zagotowuję, wsypuję do niej kaszę i gotuję na małym ogniu przez jakiś 10 minut, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wtedy dodaję cynamon i połowę ilości rozgniecionego banana, po czym przykrywam to i zostawiam na jakieś 3- 4 minuty aby to jeszcze spęczniało.Orzechy wyjmuję z łupinek i kroję w mniejsze kawałki, banana kroję w plasterki. Kiedy kasza już odstoi swoje wkładam ją do salaterki/słoiczka, następnie posypuję orzechami i układam plasterki banana. Całość przyprószam cynamonem i podaję.  Smacznego!

Jaglanka malinowo-miodowa

Ta jaglanka to był eksperyment. Przepis ten wymyśliłam bazując na przepisie na jaglane rafaello . Ponieważ na krzakach w moim ogrodzie dojrzewają już pierwsze maliny, postanowiłam nieco ożywić smak jaglanki. Efekt jest zaskakujący. Dzięki posłodzeniu miodem kaszka zyskała niebanalnego smaku, a owoce rzeczywiście urozmaiciły nieco dość mdły smak jaglanki, miodu i masła. Składniki: ( na 2 małe porcje) - 4-5 łyżek kaszy jaglanej - 1/2- 3/4 szkl. mleka - 1 łyżeczka miodu ( ja miałam płynny lipowy) - 1 łyżeczka masła ( opcjonalne) - 1 duża garść dojrzałych malin Przygotowanie: Kaszę podprażam na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać delikatny zapach. Zdejmuję ją z ognia i od razu przesypuję do mleka. Stawiam mleko z kaszą na gazie i często mieszając doprowadzam do zagotowania. Wtedy dodaję miód i czekam, aż kasza wchłonie całe mleko. Po tym czasie dodaję masło, i zdejmuję z ognia. Czekam do wystudzenia ( lub nie, jeżeli lubimy jeść jaglankę na ciepło). Maliny rozgniat...