Przejdź do głównej zawartości

Pierniczki

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia podam Wam dzisiaj przepis na przepyszne pierniczki. Pomimo iż do Świąt jeszcze całkiem spory kawałek czasu, warto już teraz pomyśleć o tych ciasteczek, gdyż potrzebują one przynajmniej kilka dni, aby skruszeć i być dobre do jedzenia.

Składniki ( na 45 niewielkich, cienkich pierniczków lub 20-30 większych i grubszych)

-5 g cukru
- 1/8 szkl. wody
- 100 g cukru 
- 25 g margaryny lub masła ( w moim przypadku margaryna Kasia) 
- 62 g miodu ( ja wzięłam jasny, wielokwiatowy)
- 5 g przyprawy do piernika 
- 4 g sody oczyszczonej 
- 1 bardzo małe jajko
- 300 g mąki 

Dla osób które nie mają wagi, albo nie chcą jej wyciągać:

- 0,5 łyżki cukru
- 1/8 szkl. wody
- 0,5 szkl. cukru
-1/ 8 kostki masła/ margaryny 
- 2,5 pełnych łyżek miodu
- 1/4 paczki przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
- bardzo małe jajko
- 2 filiżanki mąki

Przygotowanie:
Skarmelizować 5 g cukru, dodać wodę i zagotować. Dodać 400 g cukru a gdy się rozpuści do garnka włożyć masło lub margarynę, miód i przyprawę. Zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać jajko, osobno wymieszać mąkę i sodę, wlać masę do suchych składników. Zagnieść w spójne ciasto. Moje było trochę za miękkie ( rzadkie?) więc dosypałam trochę mąki. Rozwałkować dość cienko, ale to zależy od waszych upodobań. Piec w 180 stopniach przez najwyżej 15 minut a tak naprawdę do czasu, aż pierniczki będą rumiane. Ja po wystudzeniu ciasteczek polukrowałam je lukrem:

1 białko 
0,5 szkl cukru pudru ( tak na prawdę trochę więcej jeżeli chcemy gęsty lukier)

Białko ubijam na sztywno bardzo stopniowo dodając cukier. 


Smacznego!









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Najprostsza granola

Dzisiaj przepis na granolę której przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka minut a z pewnością  zachwyci Was swoim smakiem ;) wybaczcie, że proporcje podam odrobinę "na oko" ale kto ma jakieś doświadczenia z domowym musli zapewne przyzna mi rację, że cieżko jest je włożyć w sztywne zasady :) podaję Wam wersję absolutnie bazową, ale dodatków możecie sobie wymyślić każdą ilość. Składniki : - 2 szkl ( pojemność ok.250 ml) płatków owsianych (ja wzięłam górskie) - 0,5-3/4 szkl wiórków kokosowych - garść łuskanych ziaren słonecznika - duża szczypta soli - 2 łyżki miodu ( tutaj musicie sobie dostosować do swojego smaku) ja wzięłam gryczany - 3-5 łyżek oleju ( najchętniej używam tutaj kokosowego ale sprawdzi się w zasadzie każdy o niezbyt dominującym smaku) - łyżka-2 melasy ( opcjonalne) - 3-4 łyżki wody - opcjonalnie dodatki ( ja: posiekana gorzka czekolada):    - suszone owoce, bakalie, orzechy- przy czym orzechy można piec razem ze wszystkim a bakalie i czekoladę n...

Bananowo-cynamonowa orkiszówka z orzechami

Kolejne śniadanie na słodko. Świetne przed dniem nauki: dzięki orzechom dostarczymy sobie magnezu i kwasów tłuszczowych, zaś banany sprawią, że posiłek nie będzie pozbawiony potasu :) Wbrew pozorom jest to duże śniadanie i ciężko zjeść je do końca, choć nie wygląda ;) Składniki: - 1 szkl wody - 1,5 banana - 1/3 łyżeczki cynamonu - 4 łyżki kaszy orkiszowej ( do kupienia w każdym większym sklepie)  - 4 orzechy włoskie  Przygotowanie: Wodę zagotowuję, wsypuję do niej kaszę i gotuję na małym ogniu przez jakiś 10 minut, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wtedy dodaję cynamon i połowę ilości rozgniecionego banana, po czym przykrywam to i zostawiam na jakieś 3- 4 minuty aby to jeszcze spęczniało.Orzechy wyjmuję z łupinek i kroję w mniejsze kawałki, banana kroję w plasterki. Kiedy kasza już odstoi swoje wkładam ją do salaterki/słoiczka, następnie posypuję orzechami i układam plasterki banana. Całość przyprószam cynamonem i podaję.  Smacznego!

Jaglanka malinowo-miodowa

Ta jaglanka to był eksperyment. Przepis ten wymyśliłam bazując na przepisie na jaglane rafaello . Ponieważ na krzakach w moim ogrodzie dojrzewają już pierwsze maliny, postanowiłam nieco ożywić smak jaglanki. Efekt jest zaskakujący. Dzięki posłodzeniu miodem kaszka zyskała niebanalnego smaku, a owoce rzeczywiście urozmaiciły nieco dość mdły smak jaglanki, miodu i masła. Składniki: ( na 2 małe porcje) - 4-5 łyżek kaszy jaglanej - 1/2- 3/4 szkl. mleka - 1 łyżeczka miodu ( ja miałam płynny lipowy) - 1 łyżeczka masła ( opcjonalne) - 1 duża garść dojrzałych malin Przygotowanie: Kaszę podprażam na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać delikatny zapach. Zdejmuję ją z ognia i od razu przesypuję do mleka. Stawiam mleko z kaszą na gazie i często mieszając doprowadzam do zagotowania. Wtedy dodaję miód i czekam, aż kasza wchłonie całe mleko. Po tym czasie dodaję masło, i zdejmuję z ognia. Czekam do wystudzenia ( lub nie, jeżeli lubimy jeść jaglankę na ciepło). Maliny rozgniat...