Ten przepis powstał pod wpływem chwili. Jest natomiast modyfikacją przepisu na " ryż z jabłkami", tyle, że ja zamiast ryżu dałam tutaj kaszę jaglaną. Zapiekanka jest pyszna. Lekko słodka, a lekko winna od jabłek, sycąca i ładnie prezentuje się na stole. Świetna na śniadanie, lekki obiad, czy sycącą kolację.
Składniki:
( na 2- 3 porcje)
- 1/4 szkl. kaszy jaglanej
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego ( można pominąć)
- 1 jajko
- 2 jabłka ( można je zastąpić innymi owocami: wiśniami, malinami, czy truskawkami a nawet bananami)
Przygotowanie:
Mleko zagotowuję z dodatkiem cukru waniliowego. Kaszę przelewam wrzątkiem i wsypuję do gotującego się mleka, gotuję do czasu aż kasza wchłonie całe mleko. Jabłka obieram, kroję w mniejsze kawałki i podduszam na wolnym ogniu aż się rozpadną. Białko oddzielam od żółtka i ubijam na sztywno. Ugotowaną kaszę studzę, dodaję do niej żółtko i mieszam. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam kaszę rozprowadzając ją równą warstwą, na to jabłka, które można opruszyć lekko cynamonem i piana z białek. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę przez 10- 15 minut aż zapiekanka lekko się zrumieni. Podaję na ciepło z kleksem śmietany/ jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz