Wakacje powoli już chylą się ku końcowi. Jednak, póki jeszcze na kalendarzu- to trzeba je wykorzystać. Dzisiaj upiekłam takie oto babeczki: Smakują tak pysznie jak wyglądają. A oto przepis na te cudeńka:
Składniki:
Kruche ciasto:
1 kostka zimnego masła (200 g)
5 łyżek cukru pudru
2 szkl. mąki
1 jajo
łyżeczka ekstraktu waniliowego ( niekoniecznie)
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 opakowania cukru waniliowego
cukier do smaku
1/2 kostki masła lub kostki margaryny
Przygotowanie:
Mąkę z cukrem i pokrojonym w mniejsze kawałki masłem zagniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy jajko i ekstrakt ( niekoniecznie) po czym zagniatamy w zwarte ciasto i wkładamy do lodówki na 2 h. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotujmy masę budyniową: należy przygotować zwykły budyń, tyle, że zamiast proszku budyniowego należy dodać mąki. Następnie trzeba go ostudzić, kiedy już będzie zimny zmiksujmy go na krem z masłem lub margaryną. Kruche ciasto, kiedy już odleży swoje w lodówce trzeba przełożyć do formy na babeczki ( bądź muffinki) można to robić wycinając szklanką koła o średnicy nieco większej niż otwór, ale ja po prostu wykleiłam foremki ciastem. Pieczemy je w tem. 180 stopni przez 15-18 min. Po tym czasie wystarczy je ostudzić, wypełnić kremem ( ja za pomocą plastikowej szprycki), udekorować owocami ( u mnie były to winogrona i maliny), po czym nie pozostaje już nic jak tylko... zajadać!
Smacznego!
Składniki:
Kruche ciasto:
1 kostka zimnego masła (200 g)
5 łyżek cukru pudru
2 szkl. mąki
1 jajo
łyżeczka ekstraktu waniliowego ( niekoniecznie)
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 opakowania cukru waniliowego
cukier do smaku
1/2 kostki masła lub kostki margaryny
Przygotowanie:
Mąkę z cukrem i pokrojonym w mniejsze kawałki masłem zagniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy jajko i ekstrakt ( niekoniecznie) po czym zagniatamy w zwarte ciasto i wkładamy do lodówki na 2 h. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotujmy masę budyniową: należy przygotować zwykły budyń, tyle, że zamiast proszku budyniowego należy dodać mąki. Następnie trzeba go ostudzić, kiedy już będzie zimny zmiksujmy go na krem z masłem lub margaryną. Kruche ciasto, kiedy już odleży swoje w lodówce trzeba przełożyć do formy na babeczki ( bądź muffinki) można to robić wycinając szklanką koła o średnicy nieco większej niż otwór, ale ja po prostu wykleiłam foremki ciastem. Pieczemy je w tem. 180 stopni przez 15-18 min. Po tym czasie wystarczy je ostudzić, wypełnić kremem ( ja za pomocą plastikowej szprycki), udekorować owocami ( u mnie były to winogrona i maliny), po czym nie pozostaje już nic jak tylko... zajadać!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz